Soya-qadim zamonlardan buyon muvaffaqiyatli yetishtiriladigan dukkakli o'simlik. Ushbu o'simlikning mevalari 35% dan ortiq sof proteinni o'z ichiga oladi.
Soyaning asosiy xususiyatlari:
– yuqori rentabellik;
– mahsulot tarkibida juda ko'p protein mavjud;
– yurak-qon tomir kasalliklari, osteoporoz, yurak xurujining oldini olishga yordam beradi;
– tarkibi B guruhining muhim vitaminlari, ko'p to'yinmagan yog' kislotalari, kaltsiy va kaliyga ega.
Soya fasulyasidan tayyorlangan idishlar tananing barcha tizimlarining ishlashiga yordam beradi. Uning foydali xususiyatlari orasida quyidagilar mavjud:
– Tabiiy antioksidantlarni o'z ichiga oladi
– Metabolizm jarayonini tezlashtiradi, zararli xolesterin darajasini pasaytiradi, asab tizimining hujayralarini tiklaydi.
– Tanani tozalaydi, og'ir cho'kindilar va tuzlarini eritadi
-Oshqozon osti bezi faoliyatini yaxshilaydi, insulin ishlab chiqarishga yordam beradi.
– Qandli diabetda ham foydali.
– Soya tarkibidagi fitik kislota oqsilni ajratish va assimilyatsiya qilishga yordam beradi.
SoglomHayot