Soya: bu nima va foydalimi?

0

Soya-qadim zamonlardan buyon muvaffaqiyatli yetishtiriladigan dukkakli o'simlik. Ushbu o'simlikning mevalari 35% dan ortiq sof proteinni o'z ichiga oladi.

Soyaning asosiy xususiyatlari:

– yuqori rentabellik;

– mahsulot tarkibida juda ko'p protein mavjud;

– yurak-qon tomir kasalliklari, osteoporoz, yurak xurujining oldini olishga yordam beradi;

– tarkibi B guruhining muhim vitaminlari, ko'p to'yinmagan yog' kislotalari, kaltsiy va kaliyga ega.
Soya fasulyasidan tayyorlangan idishlar tananing barcha tizimlarining ishlashiga yordam beradi. Uning foydali xususiyatlari orasida quyidagilar mavjud:

– Tabiiy antioksidantlarni o'z ichiga oladi

– Metabolizm jarayonini tezlashtiradi, zararli xolesterin darajasini pasaytiradi, asab tizimining hujayralarini tiklaydi.

– Tanani tozalaydi, og'ir cho'kindilar va tuzlarini eritadi

-Oshqozon osti bezi faoliyatini yaxshilaydi, insulin ishlab chiqarishga yordam beradi.

– Qandli diabetda ham foydali.

– Soya tarkibidagi fitik kislota oqsilni ajratish va assimilyatsiya qilishga yordam beradi.

SoglomHayot